Ny Økolov: Alt du skal vide om de nye regler for økologisk jordbrug og hvad det betyder for te.

Alt du skal vide om de nye regler for økologisk jordbrug og hvad de betyder for te.

Europa har en ny lovpakke om økologisk jordbrug, og den inkluderer opstramninger på markedet samt opdateringer til den gamle og den træder til kraft på nytårsdag, næste år. Bottega Luigia har skrevet alt du har brug for at vide om hvad det kommer til at betyde for te. 

Hvorfor?

Europæiske love ændrer sig ofte; kig på databeskyttelse (grunden til at du får alle de der e-mails og pop-up vinduer om cookies) samt beskyttelsen af copyright på internettet som eksempler på hvor hurtigt det der sker over i Bruxelles kan blive uoverskueligt; og derfor, samt for at være så transparente som muligt, har vi hos Bottega Luigia valgt at skrive den perfekte artikel med alt du skal vide om de nye regler for økologisk jordbrug og import i Europa og hvad der lige præcis kommer til at ændre sig for dig. 

Den nye lovgivning, går primært, og vigtigt for os (læs et resume af hele artiklen og dets punkter her), er at definere hvilke produkter kan certificeres økologiske, og hvilke ikke kan. Da vi er en te-forretning, kommer vi kun til at skrive om den del af lovændringen der omhandler vores forretning, produkter og selvfølgelig, elskede kunder. 

En lille smule historie

I den sene ende af 2011, mindre end tre år efter den nuværende EU-lov om økologi trådte i kraft, talte man allerede om opstramninger, og helt nye artikler. Den Europæiske Kommission valgte at undersøge den nuværende lov, som tog halvandet år, hvor bagefter de kunne fremvise deres ide til den nye og forbedret EU-lov. I 2014 gik Kommissionen i gang med en proces der hedder ‘co-decision’, som betyder at både de agrikulturelle ministre og Parlamentet arbejdede for at undersøge og formulere deres meninger; i parallel, for at formulere det første forsøg på forslaget.

Det er vigtigt at notere at dette var det første forslag. For det meste tager det over tre forslag for at en lov kommer igennem Europa Parlamentet. Denne proces gør det nemmere for alle parter at finde en løsning der virker for dem, men det betyder dog at det tager længere tid at føre ud i livet. Det er derfor at en ide der kom på banen i 2011, først ser lyset af dag og praktisk udførelse i 2021. For dette specifikke lovforslag, tog det hele atten møder af Parlamentet og derfor, fire Europa præsidenter at nå til enighed. Den enighed blev fundet i juni 2017, hvor forslaget blev stemt igennem, oversat til alle sprog i den Europæiske Union, inklusiv dansk, som blev udgivet i 2018. Loven træder officielt til kraft i januar 2021. 

Hvad er meningen? 

Meningen med den nye lov var at stramme dele af den gamle, og indsætte nye provisioner eller artikler, som kunne dække en større del af den Europæiske Unions økologiske marked. Nogle af hovedtrækkene og stikord lyder så vidt; bæredygtighed, lang-tids oversigter, rent vand og miljø, biodiversitet og lokal produktion. Vi kommer til at fokusere på betydningen for te, men vi råder højt til de af vores kunder der vil lære mere, læser den originale tekst på enten dansk eller engelsk.

Hvad betyder det for te? 

Et af vigtigste eksempler for te-brug i den nye lovgivning er deres lov om gruppecertifikat. Et gruppecertifikat er en mulighed for et bestemt antal små landbrug kan slå sig sammen og blive certificeret som en entitet. Et certifikat dækker alle de organiserede landbrugere, men det gør også at de ikke kan sælge deres produkter uden for unionen. Det gør at de mindre landbrug der måske ikke ville have råd til at blive økologiske, nu kan. I dag, er gruppecertifikat kun tilladt i majoritet- eller udviklingslande, men i 2021 er det tilladt alle steder i verden, inklusiv i den Europæiske Union. Dette er skrevet ind i håbet om at flere små landbrug rundt omkring i Europa springer op, og kan begynde at levere økologiske varer til alle os. 

En anden fordel for teen, er at man har løftet nogle af regler for frø, inklusive frø til te-busken. Nu kræver europæiske standarder et højt antal homogenitet, som betyder at noget er genetisk ens. Men efter indtrædelsen af den nye lov, har landbruget adgang til frø med mere heterogene træk, som betyder frø med en højere genetisk diversitet. Fordelen ved dette er at frø med en højere genetisk diversitet, som vi sige at de ikke skal være genetisk ens er nemmere at gro økologisk. Dog, er de stadig den samme type. Et godt eksempel er mennesker, homogene frø er alle sammen mennesker fra den samme familie og heterogene frø er fra forskellige familier, men stadig mennesker.)

Frø med en højere genetisk diversitet kan nemmere holde til skadedyr, vejr og andre naturlige effekter som den konventionelle landbrug bekæmper med for eksempel pesticider. Det gør at i teorien, har landbruget har mere plante tilbage at høste, da det økologiske landbrug ikke kan bruge de aggressive taktikker som den konventionelle bruger til at holde sine planter sunde. De kan bruge gødning, men ellers kan man bare håbe. Dog, er te-busken en længere levende plante, så det kommer til at tage et par år før man virkeligt lægger mærke til en ændring i markedet. 

Den sidste og vigtigste del af den nye lovgivning er et forbud på bestemte naturlige smagsstoffer. I dag, i morgen og frem til det nye år, er der ikke en europæisk lov på bogen der siger noget om naturlige smagsstoffer, smagsforstærkere, aromatiserende midler eller hvad enden ellers man kalder dem. Faktisk, må man bruge alt det man vil til at tilsætte smag eller aroma hvis det er naturligt, imens at Europa har nogle af de strengeste regler for syntetiske stoffer.

Det er en lille smule sjovt, da der er mange naturlige smagsstoffer der er mere skadelige nogle af de kemiske vi har forbudt. Bottega Luigia bruger hverken syntetiske smagsforstærkere eller de forbudte naturlige, så der kommer ikke til at være en ændring i vores sortiment og alle de teer vores kunder er kommet til at elske smagen og aromaen af kommer stadig til at være helt præcis som i husker dem. Dog, kan vi godt lide at informere vores kunder om ændringer i vores marked, da vi altid vil være så transparente som vi kan. 

Vores naturlige aromaer inkluderer bergamot, vanilje, orange og citron.

Lad dig inspirere i vores store sortiment af økologiske theer

Lær mere om den danske øko-lovgivning her!