Istheens historie

ISTE – en herlig opfindelse

Iste, let og lækkert, og elsket af alle. Den ægte historie om iste omhandler både amerikansk kolonitid, husmødres glemte opskrifter og verdensudstillinger.

Der er mange versioner om istheens oprindelse. En lyder på hvordan den populære drik, så dagen lys ved et tilfælde under verdensudstillingen i St. Louis, men den er historisk ukorrekt. Vi skal endnu længere tilbage til 1700-tallets kolonitid i South Carolina, hvor theplanten blev bragt til kolonien af en botaniker ved navn André Michaux.

Han menes også, at have bragt andre planter til South Carolina – til både glæde og gavn for rige plantageejere. Kolonien var den eneste, som producerede the til kommercielt brug og ganske hurtigt efter theplantens ankomst opstod forskellige opskrifter på kold the.

De første opskrifter var dog, til manges overraskelse, lavet på grøn the, samtidigt gavmildt spædet til med alkohol og sukker.

De tidlige opskrifter- en stor overraskelse

Den første opskrift på isthe blev bragt i året 1879 i bogen “Housekeeping in old Virginia”, af Marion Cabell Tyree. Bogen indeholder interessante opskrifter, hjemmehjælpemidler, husråd og vigtigst af alt er side 50:

Der beskriver første opskrift nogensinde på Sweet Ice Tea! Opskriften lød på at koge den grønne the og lade den trække en hel dag for så den næste dag at hælde bryggen over i bægre med is, citron og granuleret sukker.

Senere i 1884 præsenterede “Boston Cooking School” en ny opskrift, som lød på brug af sort the, knust is og sukkerknalder. Og hermed begynder en ny æra for brygning af isthe.

Verdensudstillingen

Senere i 1904 under verdensudstillingen i St. Louis skulle Richard Blechnden efter sigende udskænke gratis varm the. Denne usande historie om drikken oprindelse har overlevet mange genfortællinger. Nu bringes den igen men med en mere sandfærdig fortælling.

Blechyden var en købmand og siges at have været ejer af en te plantage. Han havde besluttet, at en kølig tedrik ville være mere rentabel end varm te under verdensmessen i 1904.

Messen blev afholdt i St. Louis det år under en særlig varm periode. Teen solgte så godt, at forsatte popularitet efter arrangementet.

En anden fortælling om Blechdyens historie fortæller, at hans markedsføring af iste var en handling af pure “desperation”. I denne fortælling om iste te oprindelse, havde Blechdyn oprindeligt solgt varm te, men de besøgende på messen, viste ikke interesse i varm te, når den intense St. Louis hedebølge huserede. Det er ukendt, om han tidligere havde hørt om iste fra nabostaten South Carolina. Men er det sikkert, at hans beslutning om at sælge iskold te var meget populær på messen.

Hvad der videre hændte Blechyden, vides ikke med sikkerhed. Langsomt forsvandt han ud af historien, men Ice Tea blev skrevet ind i historien som en af de mest populære drikke, og nydes stadig på en varm sommer dag.

Isthe som vi kender den i dag:

I dag kan isthe fås på flaske og dåse – nogle varianter har en lang liste med diverse e-numre og tilsætningsstoffer.

Vi anbefaler at den skønne isthe serveres i en dispenser, så alle selv kan skænke deres kolde drik. Hvis du virkelig vil inspireres så besøg vores nabo Carls Køkken som har et bredt udvalg af tilbehør til servering af isthe.

Heldigvis findes der mange, som gerne vil have hjemmelavet isthe og derfor kan vi med stolthed bringe flere forskellige opskrifter. Alle opskrifter findes i hovedmenuen “Isthe“.