Istheens historie

ISTE – en herlig opfindelse

Iste, let og lækkert, og elsket af alle. Den ægte historie om iste omhandler både amerikansk kolonitid, husmødres glemte opskrifter og verdensudstillinger.

Der er mange versioner om istheens oprindelse. En lyder på hvordan den populære drik, så dagen lys ved et tilfælde under verdensudstillingen i St. Louis, men den er historisk ukorrekt. Vi skal endnu længere tilbage til 1700-tallets kolonitid i South Carolina, hvor theplanten blev bragt til kolonien af en botaniker ved navn André Michaux.

Han menes også, at have bragt andre planter til South Carolina – til både glæde og gavn for rige plantageejere. Kolonien var den eneste, som producerede the til kommercielt brug og ganske hurtigt efter theplantens ankomst opstod forskellige opskrifter på kold the.

De første opskrifter var dog, til manges overraskelse, lavet på grøn the, samtidigt gavmildt spædet til med alkohol og sukker.

De tidlige opskrifter- en stor overraskelse

Den første opskrift på isthe blev bragt i året 1879 i bogen “Housekeeping in old Virginia”, af Marion Cabell Tyree. Bogen interessante opskrifter, hjemmehjælpemidler, husråd og vigtigst af alt på side 50: Den første opskrift nogensinde på Sweet Ice Tea! Opskriften lød på at koge den grønne the og lade den trække en hel dag for så den næste dag at hælde bryggen over i bægre med is, citron og granuleret sukker.

Senere i 1884 præsenterede “Boston Cooking School” en ny opskrift, som lød på brug af sort the, knust is og sukkerknalder. Og hermed begynder en ny æra for brygning af isthe.

Verdensudstillingen

Senere i 1904 under verdensudstillingen i St. Louis skulle Richard Blechnden efter sigende udskænke gratis varm the.

Men heden den dag skulle have været uudholdelig og, for at tilfredsstille kunderne, begyndte han at servere isthe. Hermed var drikken et sikkert hit, som hurtigt også blev kendt og nydt i hele Nordamerika.

Isthe som vi kender den i dag:

I dag kan isthe fås på flaske og dåse – nogle varianter har en lang liste med diverse e-numre og tilsætningsstoffer.

Heldigvis findes der mange, som gerne vil have hjemmelavet isthe og derfor kan vi med stolthed bringe flere forskellige opskrifter: