Hvad er hvid the?

Der findes et bredt udvalg af hvid te.

Hvid te produceres hovedsageligt i Fujianprovinsen i Sydøstkina, men findes derudover også i Yunnan, som ligger længere mod vest, i Nepal, Darjeeling i Indien og i Sri Lanka (Ceylon), og i dag produceres der også hvid te i Kenya og Tanzania.

Hvid te er det tætteste, man kan komme på naturligt ubehandlede teblade. “Hvid te” refererer egentlig til teens bearbejdningsproces, og man kan i teorien lave hvid te af al te. Det, der imidlertid gør hvid te speciel, er brugen af særligt udviklede kultivarer såsom Dai Bai-busken. Dai Bai-kultivaren danner store knopper med mange trichomes (beskyttende hår) på de unge topskud. Det er disse hår, som giver hvid te dens velkendte sølvfarve og krydrede smag.

Hvid te har en begrænset høstsæson, da den skal plukkes i det tidlige forår, inden teknopperne brister, og bladene springer ud. Derfor er hvid te mere omkostningsfuld end f.eks. sort te.

Selve bearbejdningsprocessen er meget enkel. Teknopperne og de nye, delikate blade plukkes nænsomt i hånden og hviler herefter på bakker i flere dage, indtil de er tørre. Det kaldes for “withering” og er det vigtigste skridt i al teproduktion. Det kan foregå både indendørs og udendørs. Indendørs er ofte fortrukket, da man her kan måle og kontrollere luftfugtigheden, og undgå evt. regn.

Under den lange tørringsproces udsættes bladene for en let oxidering, ca. 5-10%, som udvikler teens blomsteraroma og gør, at det naturlige fugtindhold i teen fordamper. Teens smagen og næringsstoffer bevares bedst muligt under disse forhold.
Tørringsprocessen ændrer også teens grønne farve til en mere sart olivengrøn, og de små, hvide dun på bladknopperne får dem næsten til at ligne sølvnåle. Derfor kaldes hvid te, såfremt den er fremstillet i Kina, ofte “Silver Needle”. Hvis den hvide te er fremstillet andre steder ens Kina, såsom Sri Lanka eller Kenya, kaldes den “Silver Tips”.

Hvid te er en meget mild og imødekommende te. Den har en dejlig, forfriskende aroma med en fløjlsblød og let blomsteragtig og frugtagtig smag. Det er en god te at drikke i forbindelse med eller umiddelbart efter et måltid mad, da den siges at være god for maven. Hvid te indeholder næsten ingen tanniner (det, der kan give te en lidt skarp og bitter smag), og den forbliver således mild uanset trækketid.

I Kina anvender man hvid te til at nedsætte kropstemperaturen, til at modvirke væskeophobning og til at stimulere tarmsystemet. Bladene er kendte for deres antibakterielle og antiinflammatoriske virkning på kroppen, og derfor bliver de ofte anvendt i hudprodukter og ansigtscremer.

Hvid te er ikke varmebehandlet og alle teknoppernes vitaminer er derfor bibeholdt. Frisk hvid te har cirka tre gange så mange antioxidanter, som de fleste grønne teer. Hvid te virker opkvikkende og kan fremkalde såkaldt “alert relaxation” (fokuseret afslapning), idet den indeholder aminosyren L-theanin. L-theanin findes næsten udelukkende i te (Camellia Sinensis) og stimulerer produktionen af alfabølger i hjernen, som man kender det fra fx. meditation. L-theanin fremmer ligeledes produktionen af neurotransmitteren GABA (gamma-aminobutyrat), der hæmmer produktionen af dopamin og serotonin, hvormed man automatisk slapper fysisk og psykisk af.